Praktický návod na zmeny sro

Zmeny sro predstavujú bežný prípad, kedy sa podnikatelia stretávajú s obchodným právom. Ide o častý spôsob, ktorým sa z právneho hľadiska zmeny zaznamenávajú. Zmeny sro musia byť vykonané aj v obchodnom registri. Ten totiž musí odrážať súčasný stav. V opačnom prípade podstupujete riziko rôznych sankcií.

Zmene spoločníka a konateľa (prevod firmy), rozšíreniu predmetu činnosti a zmene sídla sme sa venovali v inom blogu. Teraz sa pozrieme na ďalšiu várku zmien. Paušálne platí, že každá zmena musí byť schválená valným zhromaždením. O rozhodnutí sa spíše zápisnica z valného zhromaždenia, prípadne rozhodnutie jediného spoločníka. Pri jednom spoločníkovi totiž vykonáva pôsobnosť valného zhromaždenia jediný spoločník. 

prakticky-navod-na-zmeny-sro

1) Zmena obchodného mena

Pri zmene názvu spoločnosti si je treba v obchodnom registri overiť, či už nie je obchodné meno obsadené. Na druhej strane, môžete mať názov spoločnosti, ktorý je podobný názvu inej spoločnosti. Obchodné meno však musí byť dostatočne odlíšiteľné od názvu inej spoločnosti. Za dostatočne odlíšiteľný znak sa nepovažuje uvedenie právnej formy v inom tvare. Teda názov startsro s.r.o. a startsro spol. s r.o. nie je dostatočne odlíšiteľným znakom. Dostatočne odlíšiteľným nie je ani zmena jedného malého písmena za veľké (Startsro s.r.o.) Na druhej strane po pridaní pár písmen ako napríklad SSStartsro s.r.o. by súd tento názov už zapísal. Napokon zmena obchodného mena má konštitutívny účinok. To znamená, že zmena názvu je účinná až momentom jej zápisu do Obchodného registra.

2) Zvýšenie/zníženie základného imania

Zmena základného imania predstavuje komplikovanejšiu zmenu. V prípade ak chcete prevádzať obchodný podiel (časť alebo celé základné imanie), máte povinnosť zmeniť základné imanie. Výška základného imania resp. prevádzaného podielu totiž musí byť v celých eurách. V praxi býva v centoch najmä základné imanie z prechodu slovenských korún na eurá – 6 638,783775 €. Vtedy odporúčame základné imanie zvýšiť aspoň na 6 639 €, inak je pravdepodobné, že súd zápis takejto zmeny odmietne!

Pri zvýšení základného imania musíte okrem zápisnice z valného zhromaždenia vypracovať ešte minimálne 2 dokumenty. Prvým je vyhlásenie štatutárneho orgánu o zmene rozsahu splatenia základného imania. Tým druhým je čestné vyhlásenie (každého) spoločníka o tom, že na seba preberá nový vklad.

Pri znížení sa čestné vyhlásenie nerobí. Proces zníženia je však komplikovanejší, pretože musíte urobiť dve oznámenia do obchodného vestníka o znížení základného imania. Dôvodom je potenciálne ohrozenie veriteľov spoločnosti. Druhé oznámenie môžete urobiť až po uplynutí 30 dní od zverejnenia prvého. Zároveň platí, že druhé oznámenie musí byť zverejnené minimálne 90 dní. To znamená, že návrh na zníženie základného imania môžete podať na Obchodný register najskôr po 4 mesiacoch (30 dní+90 dní). Za zmienku ešte stojí, že základné imanie nesmiete znížiť pod minimálny zákonný limit 5 000 €.

3) Zmena prokuristu. Prokurista je v podstate akýmsi menším konateľom firmy. Má rovnaké oprávnenia ako konateľ s istou výnimkou. Na rozdiel od konateľa nesmie prevádzať nehnuteľnosti a ani ich zaťažovať napr. záložným právom, taktiež má menšiu zodpovednosť, keďže sa na neho nevzťahujú povinnosti týkajúce sa konateľa/ov. Udelenie prokúry má rovnako konštitutívny účinok, takže je účinné až zápisom do Obchodného registra.

Pre zmeny sro sa musíte vedieť orientovať v zákonoch, vypracúvať dokumenty, oznámenia a podávať návrhy na súd (obchodný register). Dá sa to ale riešiť aj inak. Celú námahu môžete nechať na skúsených právnikov. Vám stačí len podpísať dokumenty, ktoré pripravia a objednať službu zmeny sro.

Licencia na dopravu – kedy je potrebná a ako ju získať

11.10.2024

Licencia na dopravu je oprávnenie ktorým disponuje väčšina slovenských dopravcov. Ak podnikáte, alebo plánujete podnikať v nákladnej doprave, tak sa stretnete s dvoma druhmi oprávnení. Jedno je povolenie na výkon vnútroštátnej cestnej dopravy. Druhým je licencia spoločenstva na výkon medzinárodnej cestnej dopravy. Hlavnými predpismi [...]

Zápis do registra partnerov verejného sektora, čo je to ?

08.10.2024

Zápis do registra partnerov verejného sektora je služba, ktorá býva od podnikateľov často vyžadovaná. Ide najmä o prípady, keď prijímate finančné prostriedky od verejného sektora. Túto povinnosť komplexne upravuje zákon č. 315/2016 Z.z. o registri partnerov verejného sektora. Zápis do registra partnerov verejného sektora však môže byť výhodou [...]

Ako prebieha zrušenie sro a na čo nezabudnúť?

03.10.2024

Zrušenie sro je javom, ktorý sa v podnikaní vyskytuje často. Keďže výsledok v podnikaní je neistý, mnoho firiem ukončí svoju činnosť. Téma zrušenia sro je obzvlášť aktuálna v roku 2024, kedy nadobudla účinnosť tzv. daňová licencia. Ide o minimálnu daň pre sro, ale aj iné právnické osoby vo výške 340 €. Možno aj vy patríte k vlastníkom neaktívnych [...]

Japonsko útok zápalné fľaše

V Japonsku zaútočili na sídlo vládnej strany. Podozrivého zadržali

19.10.2024 19:10

Nespokojnosť japonskej verejnosti s vládnou Liberálno-demokratickou stranou neustále rastie.

Russia Protest

Putin predlžuje politický život starej garde. Jeho "politbyro" bude staršie, ako mal Brežnev

19.10.2024 17:00

Za právo byť doživotným vládcom je potrebné dať rovnaké výsady svojim dvoranom. Šéfa Kremľa obklopujú sedemdesiatnici.

izrael, gaza

Najnovšie izraelské údery v Pásme Gazy zabili vyše 30 ľudí, armáda oblieha nemocnice

19.10.2024 16:46

V utečeneckom tábore na severe pásma od začiatku rozsiahlej pozemnej ofenzívy za posledné dva týždne zomrelo vyše 400 ľudí.

SR Košice Hlas-SD snem predseda voľba Pellegrini KEX

O osude Slovenska nemôže rozhodovať len Bratislava. Hlas avizuje návrh zmeny volebného systému

19.10.2024 16:18, aktualizované: 17:10

Na programovej konferencii strany Hlas ministri prezentovali odpočet opatrení prijatých v rezortoch a predstavil hlavné tézy budúcej stratégie.

startsro

Ponúkame komplexné služby, ktoré zvýšia vaše zisky, zefektívnia podnikanie a pomôžu vám nájsť nové obchodné príležitosti. S nami vyriešite všetko online – z pohodlia vašej kancelárie alebo domova, bez návštev úradov a 24/7.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 7043x
Priemerná čítanosť článkov: 640x

Autor blogu