Založ si blog

Register partnerov verejného sektora – aké informácie potrebujete vedieť?

Register partnerov verejného sektora (RPVS) je verejne prístupný register. Obsahuje údaje o partneroch verejného sektora (zapisovaná firma, osoba alebo organizácia), konečných užívateľov výhod (majitelia zapisovaných partnerov) a oprávnených osobách (osoba ktorá zapisuje partnera do RPVS). Ministerstvo spravodlivosti je orgánom, ktorý RPVS spravuje a prevádzkuje. RPVS upravuje zákon č. 315/2016 Z.z. o registri partnerov verejného sektora a o zmene a doplnení niektorých zákonov a vyhláška č. 328/2016 Z.z. ktorou sa ustanovujú vzory podaní do registra partnerov verejného sektora.

Ak od štátnych inštitúcií prijímate prostriedky resp. s nimi obchodujete, pravdepodobne budete potrebovať zápis do RPVS. Zápis do RPVS je zákonnou povinnosťou ak prekročíte určitý finančný limit. Limit je nastavený na 100 000 € pri jednorazových plneniach a na 250 000 € pri opakujúcich sa plneniach. Pozor! Opakujúcim sa plnením nie sú platby v splátkach ak je vopred stanovená suma, ktorá má byť vyplatená. Čiže ak máte podľa zmluvy dostať 130 000 € v niekoľkých platbách podstatné je, že platba je už vopred stanovená a nezáleží na tom že ju nedostanete naraz. O jednorazové plnenie pôjde aj pri nastavení maximálneho limitu prečerpania. Ak čerpáte eurofondy, síce vo viacerých platbách za rok, ale máte nastavený limit napr. 120 000 €, musíte  sa do RPVS zapísať. 

Typickým, opakujúcim sa plnením je nájomné. Pri nájme totiž nemáte stanovenú celkovú sumu za celú dobu nájmu, ale len výšku splátky nájomného. Do výšky limitu sa nepočíta DPH, čiže smerodajná je vždy suma pri DPH. Ak máte zákazku na 89 000  € bez DPH (jednorazové plnenie) nemáte povinnosť zapísať sa, aj keď suma s DPH už zákonný limit 100 000 € prekračuje. Povinnosť zápisu máte aj v prípade ak nevyčerpáte prostriedky do zmluvne stanovenej sumy, ktorá limit prekračuje. Podstatná je suma uvedená v zmluve.

Zapísať vás do RPVS môže len advokát alebo notár. Prečo? S ohľadom na uvedené limity ide o finančne objemnejšie zákazky. Štát preto vyžaduje vyššiu úroveň odbornosti a zodpovednosti pri preverovaní a zápise údajov do RPVS. Oprávnená (zapisujúca) osoba zodpovedá za správnosť údajov pod hrozbou sankcie 100 000 €.

Zákon požaduje k žiadosti o zápis priložiť viaceré dokumenty. Primárne sa jedná o verifikačný dokument, dohodu o plnení povinností a vyhlásenie oprávnenej osoby. Verifikačný dokument obsahuje údaje o konečnom užívateľovi výhod (majiteľ – fyzická osoba) a vlastníckej štruktúre zapisovanej osoby. Dohody o plnení povinnosti predstavujú zmluvné nastavenie vzťahu medzi oprávnenou osobou a partnerom vrátane odmeny za zápis. K návrhu na zápis sa prikladajú aj ďalšie dokumenty vždy v závislosti od subjektu, ktorý sa zapisuje.

Register partnerov verejného sektora funguje výlučne elektronicky (vrátane podania samotného návrhu na zápis). Vykonanie zápisu súdom (po podaní návrhu) do RPVS trvá 5 pracovných dní od doručenia žiadosti. Čo je v porovnaní s iným konaniami na súde celkom rýchlo. Dôležité teda je, ako rýchlo vie byť návrh spolu s potrebnými prílohami pripravená a odoslaná. S našou službou vybavíme dokumenty a žiadosť do 12 hodín s garanciou bezchybnosti a odbornosti pre register partnerov verejného sektora.

Ako vykonať zmeny v sro ?

11.09.2024

Zmeny v sro sú súčasťou jedinej životnej konštanty ktorou je zmena. Rozsah zmien vo firme je široký. Patrí sem zmena spoločníka a konateľa (prevod firmy), rozšírenie predmetu činnosti, zmena sídla, zmena údajov spoločníka a konateľa, zmena obchodného mena a podobne. Pre úspešný zápis údajov do obchodného registra vyžaduje zákon splnenie [...]

Plánujete podnikanie v cestnej doprave? Toto by ste mali vedieť

09.09.2024

Podnikanie v cestnej doprave je na Slovensku pomerne obľúbené. Podnikať v doprave je zvládnuteľné, ale vyžaduje určitú úroveň poznatkov. Proces získania povolenia je spojený so značnou dávkou byrokracie. Tiež je potrebné spĺňať niekoľko kľúčových kritérií. V tomto článku vás prevedieme všetkými dôležitými skutočnosťami pre získanie [...]

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Streľba v centre Moskvy: Hlásia mŕtvych. Krvavú prestrelku rozpútal mocenský boj miliardárov

18.09.2024 22:28

Podnikatelia v boji o majetok rozpútali prestrelku blízko Kremľa.

covid

Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

18.09.2024 22:10

Dostal označenie XEC a sa môže stať dominantným v priebehu niekoľkých týždňov.

Hacker

FBI rozložila ďalšiu veľkú čínsku hackerskú skupinu. Zameriavala sa na západné krajiny

18.09.2024 21:05

Rovnako ako iná rozložená čínska hackerská skupina Volt Typhoon sa aj Flax Typhoon zameriavala na kritickú infraštruktúru v západných krajinách.

Valerie Hayerová, europarlament, europoslankyňa, Obnovme Európu

Tvrdé slová v europarlamente: Odvolanie Šimečku rozprúdilo debaty, Metsolová chce reagovať

18.09.2024 20:45

Režim Roberta Fica opäť raz podkopal demokratické piliere Slovenskej republiky, vyhlásila francúzska europoslankyňa.

startsro

Ponúkame komplexné služby, ktoré zvýšia vaše zisky, zefektívnia podnikanie a pomôžu vám nájsť nové obchodné príležitosti. S nami vyriešite všetko online – z pohodlia vašej kancelárie alebo domova, bez návštev úradov a 24/7.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 1242x
Priemerná čítanosť článkov: 414x

Autor blogu

Archív