Licencia na dopravu – kedy je potrebná a ako ju získať

Licencia na dopravu je oprávnenie ktorým disponuje väčšina slovenských dopravcov. Ak podnikáte, alebo plánujete podnikať v nákladnej doprave, tak sa stretnete s dvoma druhmi oprávnení. Jedno je povolenie na výkon vnútroštátnej cestnej dopravy. Druhým je licencia spoločenstva na výkon medzinárodnej cestnej dopravy.

Hlavnými predpismi upravujúce licenciu je slovenský zákon č. 56/2012 Z.z. o cestnej doprave a nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1072/2009 o spoločných pravidlách prístupu nákladnej cestnej dopravy na medzinárodný trh. Licenciu na medzinárodnú osobnú (autobusovú) dopravu upravuje Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1073/2009 o spoločných pravidlách prístupu na medzinárodný trh autokarovej a autobusovej dopravy.

Licenciu je možné získať na nákladnú dopravu alebo osobnú dopravu. Ak chcete licenciu, musíte mať (alebo súčasne žiadať o) povolenie na vnútroštátnu dopravu. Podmienkam na vydanie týchto oprávnení sme sa už venovali v našom inom článku. Teraz sa bližšie pozrieme na Licenciu na medzinárodnú dopravu ako takú.

Pri osobnej (autobusovej) doprave potrebujete licenciu ak prevážate 10 a viac osôb. Ak chcete prevádzkovať nákladnú dopravu, musíte mať licenciu, keď má vaše vozidlo (vrátane prívesného vozidla)najväčšiu prípustnú celkovú hmotnosť viac ako 2,5 tony. Túto informáciu zistíte z technického preukazu. Limit na viac ako 2,5 tony predstavuje rozdiel oproti vnútroštátnemu povoleniu, ktoré musíte mať až v prípade hmotnosti prevyšujúcej 3,5 tony.

V prípade prekročenia uvedených limitov máte povinnosť licenciu mať a preukázať sa ňou pri prípadnej kontrole. V opačnom prípade vám v členských štátoch Európskej únie hrozí pokuta až do výšky 10 000 €. Platnosť licencie je 10 rokov. Po uplynutí 10 rokov si musíte licenciu aktualizovať. To znamená podať novú žiadosť o vydanie licencie. 

Kedy licenciu nepotrebujete? Licenciu samozrejme nepotrebujete ak má vaše nákladné vozidlo celkovú hmotnosť do 2,5 tony. Ďalej ak prepravné vozidlo používate  na výhradne neobchodné účely alebo ak vašou hlavnou činnosťou podnikania nie je nákladná doprava. Neobchodnou činnosťou je predovšetkým doprava, za ktorú vodič ani nikto iný nedostáva žiadnu priamu alebo nepriamu odmenu a z ktorej pre vodiča nevzniká žiadny priamy alebo nepriamy príjem. Napokon licenciu nepotrebujete ani v prípade ak nákladné vozidlá majú maximálnu povolenú rýchlosť 40km/h.

Podať žiadosť o vydanie licencie môžete v elektronickej aj listinnej podobe. Príslušným orgánom na prijatie žiadosti a vydanie licencie je okresný úrad v sídle kraja. Čiže ak máte sídlo firmy alebo živnosť v Senci (Bratislavský kraj) príslušným úradom bude okresný úrad Bratislava. K vypracovanej žiadosti prikladáte viacero príloh, ktoré potvrdzujú splnenie podmienok na vydanie licencie. Lehota na vydanie licencie je 30 dní.

Žiadosť o vydanie licencie vrátane príloh si viete zadministrovať sami, ale aj prostredníctvom niekoho iného. Spracovanie všetkých povinných príloh a podanie žiadosti vie byť náročné. Ak chcete mať licenciu vybavenú rýchlo a bez námahy súvisiacej s jej vydaním, stačí objednať našu službu licencia na dopravu.

Praktický návod na zmeny sro

15.10.2024

Zmeny sro predstavujú bežný prípad, kedy sa podnikatelia stretávajú s obchodným právom. Ide o častý spôsob, ktorým sa z právneho hľadiska zmeny zaznamenávajú. Zmeny sro musia byť vykonané aj v obchodnom registri. Ten totiž musí odrážať súčasný stav. V opačnom prípade podstupujete riziko rôznych sankcií. Zmene spoločníka [...]

Zápis do registra partnerov verejného sektora, čo je to ?

08.10.2024

Zápis do registra partnerov verejného sektora je služba, ktorá býva od podnikateľov často vyžadovaná. Ide najmä o prípady, keď prijímate finančné prostriedky od verejného sektora. Túto povinnosť komplexne upravuje zákon č. 315/2016 Z.z. o registri partnerov verejného sektora. Zápis do registra partnerov verejného sektora však môže byť výhodou [...]

Ako prebieha zrušenie sro a na čo nezabudnúť?

03.10.2024

Zrušenie sro je javom, ktorý sa v podnikaní vyskytuje často. Keďže výsledok v podnikaní je neistý, mnoho firiem ukončí svoju činnosť. Téma zrušenia sro je obzvlášť aktuálna v roku 2024, kedy nadobudla účinnosť tzv. daňová licencia. Ide o minimálnu daň pre sro, ale aj iné právnické osoby vo výške 340 €. Možno aj vy patríte k vlastníkom neaktívnych [...]

Horská záchranná služba, Tatry

Poliak skolaboval pod Veľkou Svišťovkou vo Vysokých Tatrách, oživiť sa ho nepodarilo

19.10.2024 21:41

Horskí záchranári zasahovali aj v Západných Tatrách, kde sa pod vrchom Volovec zranil český turista.

kráľ Karol III.

Návšteva Karola III. v Austrálii opäť rozpútala debatu o ukončení monarchie

19.10.2024 21:10

Britský kráľ Karol III. a kráľovná Kamila navštívili v piatok Sydney. Ide o prvú návštevu vládnuceho britského monarchu v Austrálii za viac než desaťročie.

Japonsko útok zápalné fľaše

V Japonsku zaútočili na sídlo vládnej strany. Podozrivého zadržali

19.10.2024 19:10

Nespokojnosť japonskej verejnosti s vládnou Liberálno-demokratickou stranou neustále rastie.

Russia Protest

Putin predlžuje politický život starej garde. Jeho "politbyro" bude staršie, ako mal Brežnev

19.10.2024 17:00

Za právo byť doživotným vládcom je potrebné dať rovnaké výsady svojim dvoranom. Šéfa Kremľa obklopujú sedemdesiatnici.

startsro

Ponúkame komplexné služby, ktoré zvýšia vaše zisky, zefektívnia podnikanie a pomôžu vám nájsť nové obchodné príležitosti. S nami vyriešite všetko online – z pohodlia vašej kancelárie alebo domova, bez návštev úradov a 24/7.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 7054x
Priemerná čítanosť článkov: 641x

Autor blogu