Založ si blog

Prevod obchodného podielu v roku 2024

Prevod obchodného podielu sa realizuje najmä pri zmenách jej spoločníkov (majiteľov). Prevádzanie obchodného podielu podlieha ustanoveniam zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník. Pozostáva z viacerých krokov a podmienok, ktoré musíte splniť. V tomto článku si rozoberieme základne informácie a predpoklady pri prevode obchodného podielu.

Obchodný podiel predstavuje majetkovú účasť spoločníka na spoločnosti. Z právneho hľadiska z vlastníctva podielu vyplývajú určité práva a povinnosti. Medzi práva patrí najmä právo na podiel na zisku, právo účasti na riadení spoločnosti, alebo právo na likvidačný zostatok pri zrušení sro. Medzi povinnosti patrí napríklad povinnosť ručenia do výšky vkladu a povinnosť podrobiť sa uzneseniu valného zhromaždenia.

prevod-obchodneho-podielu-v-roku-2024

V zásade pomer výšky vkladu jedného spoločníka voči ostatným určuje aj výšku jeho podieľania na týchto právach a povinnostiach. V spoločenskej zmluve si však môžete výšku podielu voči ostatným spoločníkom určiť nezávisle od výšky vkladu. Takže ak ste dvaja spoločníci, každý s vkladom po 6 000 €, môžete si určiť, že podiel na spoločnosti bude pre jedného 40 % a pre druhého 60 %.

Prevod podielu v sro môžete zrealizovať za splnenia nasledujúcich zákonných podmienok: 

  1. Prevod podielu musí byť zaznamenaný v rozhodnutí jediného spoločníka alebo zápisnici z valného zhromaždenia (ak je spoločníkov viac). Podpisy je potrebné overiť u notára alebo na matrike.
  2. Prevod musia spoločníci schváliť.
  3. V prípade prevodu podielu na tretiu osobu (mimo spoločníkov v sro), je potrebné, aby spoločenská zmluva takýto prevod pripúšťala.
  4. Prevod podielu musí byť zaznamenaný aj v zmluve o prevode obchodného podielu. Podpisy prevádzajúceho aj nadobúdateľa musia byť overené.
  5. Spoločník môže mať podiel minimálne vo výške 750 €. Takže prevádzaný podiel môže byť aj nižší, ale iba za podmienky, že celková výška spoločníkovho podielu v spoločnosti po prevode bude aspoň 750 € (napríklad naňho prevedú 2 spoločníci vklad vo výške 375 € každý).
  6. Osoba, na ktorú sa obchodný podiel prevádza ani osoba, ktorá ho prevádza nemôže mať exekúciu.

V rozhodnutí jediného spoločníka/zápisnici z valného zhromaždenia uvádzate niekoľko informácií. Predovšetkým identifikačné údaje prevádzajúceho a nadobúdateľa (kupujúceho) obchodného podielu. Ďalej uvediete výšku podielu, ktorý sa má previesť. Ak má byť prevod účinný neskôr ako je dátum rozhodnutia/zápisnice, uvediete aj dátum ku ktorému má byť prevod účinný. 

Cenu obchodného podielu môžete určiť ľubovoľne a nezávisle od jeho výšky. Čiže ak sa prevádza podiel vo výške 2 000 €, jeho cena (odplata za prevod) môže byť kľudne 1 000 €. V praxi sa často zvykne podiel predávať aj za 1 €. Je tomu tak preto, že cena (odplata za prevod obchodného podielu), za ktorú sa obchodný podiel predá, podlieha dani z príjmov aj zdravotným odvodom.

Prevod obchodného podielu je náročnejšou zmenou v sro. Uviedli sme, že musíte dodržať niekoľko zákonných podmienok. Okrem toho je potrebné vypracovať rozhodnutie jediného spoločníka/zápisnicu z valného zhromaždenia, zmluvu o prevode obchodného podielu a aktualizované znenie spoločenskej zmluvy. Ak chcete mať prevod vybavený rýchlo, zákonne a bez nutnosti vypracovania týchto dokumentov s podaním už do 24 hodín, objednávajte prevod obchodného podielu.

Ako prebieha zrušenie konateľa v sro a čo je potrebné vedieť?

27.09.2024

Zrušenie konateľa v sro predstavuje zákonom upravený postup. Spôsobov zrušenia účasti konateľa v sro je viacero. Ešte viac je dôvodov kedy k zrušeniu dochádza. Postup je upravený predovšetkým zákonom č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník. Čo sa právneho a zodpovednostného hľadiska týka ide o zásadnú zmenu v sro. Konateľ [...]

Zmena sídla firmy, ako na to?

23.09.2024

Zmena sídla firmy je štatisticky jednou z najbežnejších zmien v obchodnom registri, ktoré firmy potrebujú vykonať. Je to zrejme najmä tým, že s rastom alebo so zmenou v podnikaní často súvisí často aj zmena miesta alebo priestorov, z ktorých je podnikanie vykonávané. Aby však zmena sídla oficiálne prebehla, je potrebné zapísať ju do [...]

ÚVO zoznam hospodárskych subjektov

19.09.2024

ÚVO zoznam hospodárskych subjektov (ZHS) predstavuje verejne prístupný register. Nachádzajú sa v ňom hospodárske subjekty, ktoré sa zúčastňujú verejných obstarávaní. Hospodárskym subjektom sa rozumie fyzická osoba (napr. živnostník) alebo právnická osoba (napr. firma) ktorá má záujem zúčastniť sa verejného obstarávania. ZHS je spravovaný [...]

Viktor Orbán

Európska komisia žaluje Maďarsko pre zákon o ochrane národnej suverenity

03.10.2024 13:11

Vládna strana Fidesz tvrdí, že zákon je potrebný na ochranu pred politickými zásahmi zo zahraničia.

nepouzivat

VIDEO: Polícia žiada o pomoc. Agresor vo vlaku ohrozoval mladých, dali mu peniaze i mobily

03.10.2024 13:05

K incidentu došlo ešte 17. júla okolo 20.05 h pri Železničnej stanici Senec počas cesty vlakom do Bratislavy.

danko, fico

NAŽIVO: Fico, Šutaj Eštok a Danko o konsolidácii a aj aktuálnom napätí v koalícii

03.10.2024 12:50

Sledujte naživo tlačovú konferenciu predsedov koaličných strán.

drogy, kokaín, hašiš

Začal sa proces s drogovou zločineckou skupinou. Vo veľkom dovážala kokaín a hašiš

03.10.2024 12:38

Z ôsmich obvinených osôb bola jedna príslušníkom Finančnej správy SR.

startsro

Ponúkame komplexné služby, ktoré zvýšia vaše zisky, zefektívnia podnikanie a pomôžu vám nájsť nové obchodné príležitosti. S nami vyriešite všetko online – z pohodlia vašej kancelárie alebo domova, bez návštev úradov a 24/7.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 3849x
Priemerná čítanosť článkov: 550x

Autor blogu