Založ si blog

Ako prebieha zrušenie konateľa v sro a čo je potrebné vedieť?

Zrušenie konateľa v sro predstavuje zákonom upravený postup. Spôsobov zrušenia účasti konateľa v sro je viacero. Ešte viac je dôvodov kedy k zrušeniu dochádza. Postup je upravený predovšetkým zákonom č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník. Čo sa právneho a zodpovednostného hľadiska týka ide o  zásadnú zmenu v sro. 

Konateľ zodpovedá za chod a riadenie firmy. V bežnom styku býva často označovaný aj ako manažér firmy alebo výkonný riaditeľ. Z právneho hľadiska je konateľ označovaný aj ako štatutárny orgán. Pojem štatutárny orgán však môže predstavovať aj označenie viacerých konateľov, či obdobu konateľa v iných spoločnostiach a organizáciách. Svoju funkciu musí konateľ vykonávať s odbornou starostlivosťou. Konateľ totiž môže čeliť vyvodeniu zodpovednosti (vrátane zodpovednosti trestnoprávnej), ak by konal neohľaduplne. To znamená, že miera obozretnosti musí byť vyššia ako pri inej osobe – nepodnikateľovi. Teda musí konať v súlade s odbornou starostlivosťou, čo musí vedieť v prípade pochybností preukázať.

ako-prebieha-zrusenie-konatela-v-sro

Konateľ sa najčastejšie ruší formou odvolania. Najrozšírenejším dôvodom pre zrušenie účasti konateľa je prevod firmy alebo jej časti na inú osobu. Spoločníkom a konateľom je spravidla tá istá osoba. Ale nemusí to tak byť. Aj keď sa tieto dva posty často zamieňajú, ide o rôzne posty s rôznymi právami. Spoločník je majiteľom firmy a má právo konateľa odvolať. Okrem odvolania konateľa jedným alebo viacerými spoločníkmi môže konateľova účasť zaniknúť aj:

  • vzdaním sa funkcie,
  • uplynutím funkčného obdobia,
  • dohodou o zániku funkcie,
  • jeho smrťou,
  • zrušením sro.

Odvolanie konateľa je nutné realizovať prostredníctvom rozhodnutia jediného spoločníka. Ak je spoločníkov viac, robí sa zápisnica z valného zhromaždenia. V týchto dokumentoch musíte presne uviesť koho odvolávate. Teda uvádzate konateľove meno, priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo a bydlisko. Ak ho chcete odvolať ku konkrétnemu dátumu, je potrebné uviesť k akému dňu sa konateľ odvoláva. Inak platí, že je odvolaný k dňu dátumu rozhodnutia jediného spoločníka alebo konania valného zhromaždenia.

Problém môže nastať, ak spoločníci neodvolajú konateľa, ktorý nechce naďalej túto funkciu vykonávať. V tom prípade sa konateľ môže svojej funkcie vzdať. Buď písomne alebo priamo na zasadnutí valného zhromaždenia, kedy je vzdanie účinné okamžite. Písomné vzdanie sa funkcie musí byť overené notárom a doručené spoločnosti. Ak bola táto osoba jediným konateľom, spoločníci majú 3 mesiace na zvolenie nového. V prípade, že do 60 dní nie je zapísaný nový konateľ v Obchodnom registri, je tento (doterajší) konateľ, povinný podať návrh na zrušenie spoločnosti.

Je potrebné uviesť, že zrušenie konateľa v sro ho nezbavuje zodpovednosti za obdobie kedy túto funkciu vykonával! Výkon tejto funkcie je potrebné podrobne zvážiť, pretože konateľ nesie značné bremeno. Zrušenie konateľa v sro je nutné urobiť správne, aby nenastali zbytočné komplikácie alebo, aby nebolo zrušenie neúčinné! Ak prepisujete firmu alebo jednoducho nechcete byť naďalej konateľom radi za vás odborne už do 24 hodín vybavíme zrušenie konateľa v sro.

Zmena sídla firmy, ako na to?

23.09.2024

Zmena sídla firmy je štatisticky jednou z najbežnejších zmien v obchodnom registri, ktoré firmy potrebujú vykonať. Je to zrejme najmä tým, že s rastom alebo so zmenou v podnikaní často súvisí často aj zmena miesta alebo priestorov, z ktorých je podnikanie vykonávané. Aby však zmena sídla oficiálne prebehla, je potrebné zapísať ju do [...]

ÚVO zoznam hospodárskych subjektov

19.09.2024

ÚVO zoznam hospodárskych subjektov (ZHS) predstavuje verejne prístupný register. Nachádzajú sa v ňom hospodárske subjekty, ktoré sa zúčastňujú verejných obstarávaní. Hospodárskym subjektom sa rozumie fyzická osoba (napr. živnostník) alebo právnická osoba (napr. firma) ktorá má záujem zúčastniť sa verejného obstarávania. ZHS je spravovaný [...]

Register partnerov verejného sektora – aké informácie potrebujete vedieť?

16.09.2024

Register partnerov verejného sektora (RPVS) je verejne prístupný register. Obsahuje údaje o partneroch verejného sektora (zapisovaná firma, osoba alebo organizácia), konečných užívateľov výhod (majitelia zapisovaných partnerov) a oprávnených osobách (osoba ktorá zapisuje partnera do RPVS). Ministerstvo spravodlivosti je orgánom, ktorý RPVS spravuje [...]

zdravotná sestra

Sestry hrozia Dolinkovej: Ak neupravíte konsolidáciu, nebudú žiadne nadčasy

30.09.2024 16:10

Šéfka OZ SaPA vyzvala sestry a pôrodné asistentky v nemocniciach po celom Slovensku, aby odmietli nadčasy.

zdravotná sestra

Sestry hrozia Dolinkovej: Ak neupravíte konsolidáciu, nadčasy nebudú

30.09.2024 16:03

Šéfka OZ SaPA vyzvala sestry a pôrodné asistentky v nemocniciach po celom Slovensku, aby odmietli nadčasy.

Orbán

Orbán v parlamente varoval pred vťahovaním Maďarska do ekonomických konfliktov

30.09.2024 15:41

Premiér prezentoval kroky novej hospodárskej politiky svojej vlády.

Branislav Panis, generálny riaditeľ SNM

Po Drličkovi a Kusej Šimkovičová odvolala aj riaditeľa Slovenského národného múzea Panisa

30.09.2024 15:40, aktualizované: 15:49

Ministerka kultúry začiatkom augusta odvolala zo svojich pozícií generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla a generálnu riaditeľku Slovenskej národnej galérie.

startsro

Ponúkame komplexné služby, ktoré zvýšia vaše zisky, zefektívnia podnikanie a pomôžu vám nájsť nové obchodné príležitosti. S nami vyriešite všetko online – z pohodlia vašej kancelárie alebo domova, bez návštev úradov a 24/7.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 3260x
Priemerná čítanosť článkov: 543x

Autor blogu

Archív