Založ si blog

Ako vykonať zmeny v sro ?

Zmeny v sro sú súčasťou jedinej životnej konštanty ktorou je zmena. Rozsah zmien vo firme je široký. Patrí sem zmena spoločníka a konateľa (prevod firmy), rozšírenie predmetu činnosti, zmena sídla, zmena údajov spoločníka a konateľa, zmena obchodného mena a podobne. Pre úspešný zápis údajov do obchodného registra vyžaduje zákon splnenie niekoľkých podmienok. Pozrieme sa na kroky, ktoré treba splniť pre úspešný zápis zmeny do obchodného registra. Pre úplné zorientovanie poukážeme aj na niektoré praktické špecifiká.

Rozhodnutie o zmene v sro treba najprv písomne zaznamenať. Obchodný zákonník rozoznáva dva druhy rozhodnutí. Rozhodnutie jediného spoločníka ak ste jediným majiteľom firmy. Ak je majiteľov viac, robí sa zápisnica z valného zhromaždenia. Z týchto dokumentov musí byť zrejmá identifikácia firmy, miesto a čas konania, meno predsedu valného zhromaždenia a zapisovateľa, opis vykonávanej zmeny a rozhodnutie o hlasovaní spoločníkov a jej schválení. Samozrejmosťou je podpis spoločníkov. Pri zmene spoločníka, konateľa, prokuristu, dozornej rady a  základného imania sa vyžaduje podpis overiť u notára alebo na matrike.

Zmena spoločníka a konateľa v podstate predstavuje prevod firmy (alebo jej časti). V praxi podnikatelia často nerozlišujú medzi spoločníkom a konateľom.  Spoločník je majiteľom firmy a má podiel na zisku. Konateľ podnikanie reálne vykonáva a nesie zaň zodpovednosť. Síce je často konateľ a spoločník tá istá osoba, nemusí to tak byť vždy. Z hľadiska obchodného registra a zákona sa jedná o  rozdielne funkcie. Pri vymenovaní nového konateľa sa vyžaduje podpisový vzor konateľa. Prevod podielu musí byť zaznamenaný v zmluve o prevode obchodného podielu. Podpisy na podpisovom vzore aj zmluve o prevode obchodného podielu je nutné overiť. 

Rozšírenie (alebo zúženie) predmetu podnikania býva veľmi častá zmena v sro. Predmety činnosti sú najčastejšie voľné živnosti, ktoré nevyžadujú ďalšie podmienky. Pri Remeselných/viazaných živnostiach musíte spĺňať dodatočné podmienky ako prax, vzdelanie a pod. Predmety činnosti je nutné okrem obchodného registra ohlásiť aj na živnostenskom úrade. Presný „zoznam voľných živností“ nájdete v živnostenskom zákone alebo inde na internete. Je dobré dodržiavať formuláciu činností v zozname, inak zvykne živnostenský úrad ohlásenie odmietať.

Zmena sídla obsahuje tiež jedno špecifikum. Okrem rozhodnutia o zmene sídle je totiž potrebné získať a spísať aj súhlas vlastníka nehnuteľnosti. Súhlas obsahuje identifikáciu vlastníka nehnuteľnosti, vašej firmy a nehnuteľnosti, v ktorej má byť sídlo vrátane jej adresy. Súhlas vlastníka nehnuteľnosti sa nevyžaduje, ak nehnuteľnosť vlastní vaša sro.

Posledným krokom je podanie žiadosti na príslušný súd v obvode kraja sídla vašej firmy. Podať žiadosť môžete už len elektronicky prostredníctvom formulára. Cena súdneho poplatku za vybavenie zmeny v sro je 50 €. Potrebujete však občiansky preukaz s čipom a elektronickým podpisom (kód BOK a KEP). Zákonná lehota na zápis údajov do obchodného registra je 2 pracovné dni. V praxi však táto lehota plynie až od spárovania platby za poplatok čo predstavuje ďalšie tri dni. Z dôvodu vyťaženosti obchodného registra sa ďalej lehota o týždeň pretiahne. Takže zmena býva zapísaná za 10 dní. Zmeny okrem sídla, obchodného mena a prokuristu sú však z právneho hľadiska účinné už dňom podpisu dokumentov. Zápis do obchodného registra má v takých prípadoch iba (deklaratórny) potvrdzujúci účinok.

Praktický tip je urobiť viac zmien naraz, takže ak ich urobíte spolu, zaplatíte len za jeden súdny poplatok. V prípade, že potrebujete vykonať nejakú zmenu v sro, náš skúsený tím právnikov vybaví vašu požiadavku za vás expresne rýchlo. Využite našu službu zmeny v sro.

ÚVO zoznam hospodárskych subjektov

19.09.2024

ÚVO zoznam hospodárskych subjektov (ZHS) predstavuje verejne prístupný register. Nachádzajú sa v ňom hospodárske subjekty, ktoré sa zúčastňujú verejných obstarávaní. Hospodárskym subjektom sa rozumie fyzická osoba (napr. živnostník) alebo právnická osoba (napr. firma) ktorá má záujem zúčastniť sa verejného obstarávania. ZHS je spravovaný [...]

Register partnerov verejného sektora – aké informácie potrebujete vedieť?

16.09.2024

Register partnerov verejného sektora (RPVS) je verejne prístupný register. Obsahuje údaje o partneroch verejného sektora (zapisovaná firma, osoba alebo organizácia), konečných užívateľov výhod (majitelia zapisovaných partnerov) a oprávnených osobách (osoba ktorá zapisuje partnera do RPVS). Ministerstvo spravodlivosti je orgánom, ktorý RPVS spravuje [...]

Plánujete podnikanie v cestnej doprave? Toto by ste mali vedieť

09.09.2024

Podnikanie v cestnej doprave je na Slovensku pomerne obľúbené. Podnikať v doprave je zvládnuteľné, ale vyžaduje určitú úroveň poznatkov. Proces získania povolenia je spojený so značnou dávkou byrokracie. Tiež je potrebné spĺňať niekoľko kľúčových kritérií. V tomto článku vás prevedieme všetkými dôležitými skutočnosťami pre získanie [...]

Leyenová

Krajiny postihnuté povodňami budú môcť využiť desať miliárd z fondov EÚ, povedala Leyenová

19.09.2024 18:44

Krajiny strednej Európy, ktoré v posledných dňoch postihli povodne, budú môcť čerpať peniaze na odstraňovanie ich následkov.

Jens Stoltenberg

Stoltenbergova rozlúčka: Aliancia je silnejšia ako kedykoľvek predtým, ale budúcnosť NATO stojí pred skúškou

19.09.2024 18:28

Európa a Amerika sú ale silnejšie a bezpečnejšie, keď sú spolu, uviedol Jens Stoltenberg.

Róbert Fico / Zuzana Dolinková /

Dolinková kritizuje konsolidáciu v zdravotníctve, hovorí o politikárčení. Opozícia varuje pred kolapsom

19.09.2024 18:24

Konsolidácia verejných financií má podľa opozície i komory sestier zobrať zdravotníctvu stovky miliónov eur.

Fluffy

Thajčanku v dome napadol masívny pytón: Zo smrteľného zovretia sa dostala po dvoch hodinách

19.09.2024 17:39

Vo chvíľach, keď pripravovala večeru vo svojom dome, pocítila ostrú bolesť v stehne a keď sa pozrela dolu, zbadala, ako sa jej zmocňuje veľký had.

startsro

Ponúkame komplexné služby, ktoré zvýšia vaše zisky, zefektívnia podnikanie a pomôžu vám nájsť nové obchodné príležitosti. S nami vyriešite všetko online – z pohodlia vašej kancelárie alebo domova, bez návštev úradov a 24/7.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 1502x
Priemerná čítanosť článkov: 376x

Autor blogu

Archív