Založ si blog

ÚVO zoznam hospodárskych subjektov

ÚVO zoznam hospodárskych subjektov (ZHS) predstavuje verejne prístupný register. Nachádzajú sa v ňom hospodárske subjekty, ktoré sa zúčastňujú verejných obstarávaní. Hospodárskym subjektom sa rozumie fyzická osoba (napr. živnostník) alebo právnická osoba (napr. firma) ktorá má záujem zúčastniť sa verejného obstarávania. ZHS je spravovaný a vedený úradom pre verejné obstarávanie (ÚVO). ÚVO je hlavný dozorný a kontrolný orgán pre proces verejného obstarávania. Zákon č. 343/2015 Z.z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov predstavuje hlavný predpis, ktorým sa ZHS a ÚVO pri verejnom obstarávaní riadi.

Zápis do ZHS predstavuje odbremenenie od mnohých administratívnych povinností, ktoré máte ako uchádzač o zákazku. V prípade uchádzanie sa o zákazku na elektronickom kontraktačnom systéme (EKS alebo elektronické trhovisko) je zápis povinnosťou. Elektronické trhovisko je internetová platforma, kde máte možnosť zapojiť sa do verejného obstarávania. Verejní obstarávatelia (zadávatelia zákaziek) majú zákonnú povinnosť uvádzať na trhovisko všetky zákazky s nízkou alebo podlimitnou hodnotou. Limitné hodnoty sú rôzne v závislosti od typu obstarávaných tovarov a služieb. V zásade siahajú až do výšky 1 000 000 € a pri stavebných prácach je to až 5 538 000 €. Pri ostatných zákazkách je zápis v ZHS síce dobrovoľný, ale veľmi praktický.

Keď nie ste v ZHS zapísaný, musíte zakaždým preukazovať tzv. osobné postavenie. Osobné postavenie hospodárskeho subjektu sa preukazuje veľkým objemom dokladov. Musíte preukázať, že uchádzač aj jeho konateľ je bezúhonný, nemáte nedoplatky na daňovom, colnom úrade, v sociálnej a všetkých 3 zdravotných poisťovniach. Ďalej, že uchádzač nie je v likvidácii alebo konkurze, nemá uložený zákaz vo verejnom obstarávaní a že je oprávnený dodávať služby a tovar. ZHS umožňuje, že tieto podmienky preukazujete len raz, pred zápisom doň. Potom vám stačí len zapojiť sa do verejného obstarávania a túto administratívu už neriešite!

zozname hospodárskych subjektoch sa uvádzajú nasledovné informácie o hospodárskom subjekte:

  • obchodné meno/názov,
  • sídlo/miesto podnikania,
  • IČO,
  • právna forma,
  • evidenčné číslo v ZHS,
  • dĺžka platnosti zápisu,
  • zoznam konateľov prípadne aj členov dozorného orgánu,
  • predmety činnosti,
  • zoznam dokladov preukazujúcich osobné postavenie.

ÚVO zoznam hospodárskych subjektov je veľmi praktickým prostriedkom. Ku dňu písania tohto blogu ho využíva vyše 14 000 hospodárskych subjektov. ZHS napomáha k odľahčeniu procesu verejného obstarávania od značnej miery byrokracie. Avšak na to, aby ste boli zapísaný, musíte dať tieto „papierovačky“ jednorazovo dokopy a podať na ÚVO žiadosť o zápis.  Nie je toho málo a zaberie vám to nejaký čas. Dobrou správou je, že ak sa rozhodnete pre naše služby, oslobodíme vás od nich a celú administratívu pre zápis do ÚVO zoznam hospodárskych subjektov vrátane podania žiadosti vybavíme do 24 hodín za vás!

Register partnerov verejného sektora – aké informácie potrebujete vedieť?

16.09.2024

Register partnerov verejného sektora (RPVS) je verejne prístupný register. Obsahuje údaje o partneroch verejného sektora (zapisovaná firma, osoba alebo organizácia), konečných užívateľov výhod (majitelia zapisovaných partnerov) a oprávnených osobách (osoba ktorá zapisuje partnera do RPVS). Ministerstvo spravodlivosti je orgánom, ktorý RPVS spravuje [...]

Ako vykonať zmeny v sro ?

11.09.2024

Zmeny v sro sú súčasťou jedinej životnej konštanty ktorou je zmena. Rozsah zmien vo firme je široký. Patrí sem zmena spoločníka a konateľa (prevod firmy), rozšírenie predmetu činnosti, zmena sídla, zmena údajov spoločníka a konateľa, zmena obchodného mena a podobne. Pre úspešný zápis údajov do obchodného registra vyžaduje zákon splnenie [...]

Plánujete podnikanie v cestnej doprave? Toto by ste mali vedieť

09.09.2024

Podnikanie v cestnej doprave je na Slovensku pomerne obľúbené. Podnikať v doprave je zvládnuteľné, ale vyžaduje určitú úroveň poznatkov. Proces získania povolenia je spojený so značnou dávkou byrokracie. Tiež je potrebné spĺňať niekoľko kľúčových kritérií. V tomto článku vás prevedieme všetkými dôležitými skutočnosťami pre získanie [...]

David Lammy, Veľká Británia

Británia vyzýva na okamžité prímerie medzi Izraelom a hnutím Hizballáh

19.09.2024 23:17

Vojna nie je nevyhnutná, existuje diplomatická cesta, upozornil francúzsky prezident Macron.

Stalin Mednoje

Rusko prepisuje históriu. Moskva zrušila tisíce rehabilitácií obetí stalinizmu

19.09.2024 21:54

Štát je silnejší ako jednotlivec a každý, kto s tým nesúhlasí, je blázon alebo nepriateľ, uviedli kritici.

Czech Nuclear

Juhokórejský prezident sľúbil v Prahe hladký priebeh stavby jadrových blokov v Dukovanoch

19.09.2024 20:45

Jun Sok-Jol do Prahy dorazil zhruba dva mesiace po tom, ako vláda rozhodla o tom, že dva nové reaktory v Dukovanoch má postaviť juhokórejská KHNP.

KOŠICE: Podpora Kultúrneho štrajku, protest

FOTO: V Slovenských mestách sa protestovalo proti krokom ministerstva kultúry

19.09.2024 20:18

Výbor Kultúrneho štrajku tvrdí, že na ministerstve kultúry sa protizákonne prepúšťa a zastrašuje.

startsro

Ponúkame komplexné služby, ktoré zvýšia vaše zisky, zefektívnia podnikanie a pomôžu vám nájsť nové obchodné príležitosti. S nami vyriešite všetko online – z pohodlia vašej kancelárie alebo domova, bez návštev úradov a 24/7.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 1587x
Priemerná čítanosť článkov: 397x

Autor blogu

Archív